Property Inspiration: Bogbain Mill in Lochussie, Dingwall

19 Nov
November 19, 2012

Bogbain Mill was a project that incorporates the ruins of a former mill. Combining the old walls with the new constructions and insertions in the fabric, it is intended to clearly articulate the modern additions set against the solid stone walls of the mill. The internal courtyard has become the focus for the house, and all internal rooms on the ground floor have a direct relationship into this enjoyable south-facing garden overlooking a burn. A new bedroom tower allows views over the wider surrounding landscape.

The original stone mill was narrow, primarily L-shaped in plan, parallel to the road and then running back perpendicular behind. At the back, the land drops away down to a burn that would have powered the original granite waterwheel from a millpond, both now lost. The client also managed to acquire a small wood beyond the burn with an outlook that could securely become part of the brief. The architect has responded thoughtfully by designing a number of simple timber pavilions and additions to the ‘found’ walls, threaded through cross-axes and arranged in unfolding layers of inhabitation over the ruins to create a series of inside and outside courtyard spaces.

location: Lochussie, Dingwall
project type: private house
client: private
size: 350m2
completion: 2011
team: Alan Dickson, Nick Thomson, Marnie Macdonald, Ian Grant
photography: copyright Andrew Lee / Rural Design

Futher information and images can be found here on the architects website.

Tags: , , , , , ,
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© Copyright - Property Oddity
UA-34089806-1