Tag Archive for: Inspiration

Property Inspiration: Summer Boathouse in More og Romsdal, Norway

08 Dec
December 8, 2013

Architecture Inspiration

The boathouse is a cultural and historical hallmark of Norways coastal regions, where fishing used to be the primary profession. They have traditionally been used for storing boats and fishing gear, but today many of them are being converted for recreational summer use. This particular boathouse is located on the outermost reaches of the Moere-coast, and it hails from the middle of the eighteenth century. It was in such a bad state that the owner decided to tear it down and build it anew. The simplicity of the old building, its good placement and honest use of materials would become key sources of inspiration for the design of the new building. Great emphasis was placed on the main construction, the gates of the gable wall and the adaptable long facade.

Information

The disclosed and somewhat unavailable location made material-reuse very desirable. Old windows from a nearby farmhouse were collected and sorted. The placement of these windows became key in deciding what distance to use between the pillars in the main construction.
During the process of tearing down the old boathouse it was discovered that the structure had been built on unstable clay-ground. The new building therefore rests on H-profiles eight meters in length, spanning across a crevice in the bedrock. The white painted main construction of the new boathouse was built on site. In order to ease the foundation work, parts of the wall construction is resting directly on mountainous ground.


Location: Aure Kommune, More og Romsdal, Norway
Built by: TYIN tegnestue Architects
Architects: Marianne Lobersli Sorstrom, Yashar Hanstad

Further details can be found here.

Property Inspiration: Log Cabin – Lake Simcoe, Ontario

01 Jan
January 1, 2013

Nestled into a slope on the southern shore of Lake Simcoe, this one room sleeping log cabin is a simple but sophisticated Canadian bunkie, evoking the “primitive hut” of branches constructed in the wilderness.

The clients desired a private retreat from the main cottage further up the hill that would also enhance their enjoyment of the surrounding landscape in a location previously used to watch the sunset.

The fully insulated glass cabin is encased on three sides by cedar slats.
A green roof is planted with sedums and herbs to camouflage views of the cabin from the main cottage. The minimal furnishing includes a bed with built-in drawers, a wall of storage cabinets and a wood-burning stove. All interior surfaces, including floor and ceiling, are fabricated of birch veneer plywood.

The changes of both season and time of day continuously transform the cabin’s presence and dynamics with the landscape. With trees in full leaf, it recedes into the vegetation, integrating architecture with landscape. In winter with ground and lake unified under a blanket of white, the horizontal lines of the slats are distinguished against the vertical rhythm of bare tree trunks. By day, the interior experience is a play between light and shadow as sunlight filters through the screen, projecting ever-changing patterns onto the floor. The random gaps provide abstract snapshots of vegetation, lake and sky. After dusk the effect is reversed — cloaked in darkness, the cabin evokes a lantern-like quality, radiating golden electric light from between the slats.

To simplify the complications of working at a remote, sloping site, the project was prefabricated in a parking lot in Toronto over a period of four weeks. Components were numbered, disassembled and reconstructed on site in just ten days. Prefabrication reduced costs by decreasing construction time and labour costs during installation and brought minimum disruption to the landscape.

For high resolution images and some information about the architects take a look here.

Property Inspiration: Bogbain Mill in Lochussie, Dingwall

19 Nov
November 19, 2012

Bogbain Mill was a project that incorporates the ruins of a former mill. Combining the old walls with the new constructions and insertions in the fabric, it is intended to clearly articulate the modern additions set against the solid stone walls of the mill. The internal courtyard has become the focus for the house, and all internal rooms on the ground floor have a direct relationship into this enjoyable south-facing garden overlooking a burn. A new bedroom tower allows views over the wider surrounding landscape.

The original stone mill was narrow, primarily L-shaped in plan, parallel to the road and then running back perpendicular behind. At the back, the land drops away down to a burn that would have powered the original granite waterwheel from a millpond, both now lost. The client also managed to acquire a small wood beyond the burn with an outlook that could securely become part of the brief. The architect has responded thoughtfully by designing a number of simple timber pavilions and additions to the ‘found’ walls, threaded through cross-axes and arranged in unfolding layers of inhabitation over the ruins to create a series of inside and outside courtyard spaces.

location: Lochussie, Dingwall
project type: private house
client: private
size: 350m2
completion: 2011
team: Alan Dickson, Nick Thomson, Marnie Macdonald, Ian Grant
photography: copyright Andrew Lee / Rural Design

Futher information and images can be found here on the architects website.

Property Inspiration: Caterpillar House, Feldman Architecture

17 Oct
October 17, 2012

The design for the Caterpillar House, sited on the softly rolling hills of the Santa Lucia Preserve, sought to accentuate a connection to the land.  Having lived in a Cliff May home, the client came to the project with a love of modern ranch houses and looking for an environmentally-conscious response to a beautiful site.  The Caterpillar House implements sustainable elements while exploring a contemporary version of the ranch ideals: massing that is low and horizontal, an open plan with a strong connection between indoor and outdoor spaces, and main living areas which center informally on the kitchen.

Connecting literally and figuratively to the site, excavated earth was repurposed for the construction of the walls.  These rammed earth walls gently curve in response to the site’s contours and also act as a thermal mass, regulating temperatures from day to night.  Capturing rainwater for irrigation, three tanks proudly sit close to the home – a clear sign of the available water resources for landscape.  Large south-facing glass doors open the main living area to a large covered contemporary porch and to an outdoor patio with sunshades that expand and contract to allow for a flexible entertaining area that responds to the client’s needs.  The glazing, natural ventilation and operable shading also act as a passive heating and cooling system, cooling the house in the summer and warming the house in winter.  Integrated photovoltaic panels enable the house to produce all of its energy requirements without compromising the graceful curve of the low roof against the hill.

The Caterpillar House is the first LEED Platinum Custom Home of the California Central Coast.

Further details about the house and Feldman Architecture can be found here.

Inspiration: Lake Shore Drive House – Chicago, Illinois

10 Aug
August 10, 2012

Wheeler Kearns Architects have designed the Lake Shore Drive House in Chicago, Illinois.

Located in the Lakeview neighborhood of Chicago, this single family residence on Lake Shore Drive opens directly onto the parkway with unobstructed views of Lake Michigan.The house takes its form from its site; the base of the residence is rendered as a solid mass, forming a plinth that grounds the house on its prominent corner location.  The plinth is carved into and becomes more open towards the lake side of the house.  An interlocking volume that rises from the plinth reinforces the opening toward the lake; as the volume springs from the plinth, a double-high aperture is created that provides an expansive view from the living room towards Lake Michigan.

The split-level plan creates spaces of various scales and experiences that share in the east view towards the park and lake.

 

© Copyright - Property Oddity
UA-34089806-1